hansdickerscheid

De postmarkt is in beweging

Blogpost aangemaakt door hansdickerscheid Moderator op 28-feb-2018

De omzet van de briefpost bij PostNL loopt sterk terug, terwijl die van de pakketdienst sterk toeneemt. Volgens CEO Erna Verhagen van PostNL moet de samenwerking op de markt toenemen.

 

Mijn persoonlijke beeld is dat alle postdiensten en ook de andere bezorgdiensten gebruik zouden moeten gaan maken van één gemeenschappelijke bezorgdienst. De zogenaamde "last mile".

 

Nu is het zo dat we allemaal en de gehele dag verschillende bezorgers aan de deur krijgen die allerlei documenten in de brievenbus bezorgen. Dat zijn naast de officiële documenten  ook allerlei andere soorten uitingen.

Wat er volgens mij moet komen is dat er één landelijk dekkende bezorgdienst komt die op alle werkdagen en op de zaterdag de post van PostNL, van Sandd en van allerlei andere bedrijven in de wijken bezorgt in één en dezelfde looproute.

 

Uiteindelijk zal het hier toch op neer komen, aangezien het in de lucht houden van allerlei gescheiden bezorgdiensten financieel straks niet meer haalbaar is. Binnen deze constructie, zoals ik die hier schets, is het ook mogelijk om aan de wettelijke eisen te voldoen. De bezorgers die moeten namelijk allemaal onder contract komen en als alle te bezorgen post en andere uitingen samengevoegd worden, dan is dat financieel haalbaar en uitvoerbaar. Veel kleine volumes maken namelijk ook één grote.

 

Hierbij kunnen dan ook aanvullende diensten geboden worden, zoals track @ trace (check) en de "extra zeker" bezorgdienst van Sandd. Ook andere mooie soorten diensten worden mogelijk.

Eigenlijk is deze teruggang bij PostNL een hele mooie opportunity om een nieuwe dienst voor de gehele fysieke bezorging in Nederland in te gaan richten, waarbij alle bestaande partijen hun eigen bestaansrecht hebben en behouden, waarbij de bezorgers bestaansrecht hebben en waarbij de consument optimaal bediend kan worden.

 

Ik sta zelf trouwens altijd open om dit soort innovatie en vernieuwing mee op te pakken en vorm en inhoud hieraan te gaan geven. Zou niet de eerste keer zijn. Ik zie allerlei mooie nieuwe mogelijkheden ontstaan. Mochten de CEO's van PostNL of van Sandd hierin geïnteresseerd zijn, in mijn ideeën en mogelijke oplossingen, dan kunnen ze me natuurlijk altijd benaderen. 

 

In onderstaand artikel staan de reactie van verschillende postdiensten en partijen die reageren op de opmerking van CEO Erna Verhagen.

Artikel

Resultaten