hans.kaashoek

Gericht schieten in de massa

Blogpost aangemaakt door hans.kaashoek Moderator op 28-jan-2018

Een bericht dat begint met "Geachte heer of mevrouw," verdwijnt meestal direct in de prullenbak. Ook een oppervlakkige, en vaak foutieve, data / tekst merge in alleen de aanhef trekt ook geen echte aandacht meer. In de overvloed aan berichten die we vandaag de dag ontvangen krijgt een bericht alleen aandacht als het duidelijk 100% op jou gericht is, of het van een zeer gewaardeerde kennis of relatie komt.

Technieken voor de personalisering van berichten bestaan er al lang. Digitaal is het een koud kunstje en zelfs printwerk kan tot op het regelniveau variabel zijn. Dus wat maakt het onderscheid?

Het onderscheid zit hem in de data en data-analyse voor de communicatie. De kwaliteit en volledigheid van de data spelen daarbij een primaire rol. Met een goede en actuele dataset kan de boodschap op zo'n manier aantrekkelijk en relevant worden gemaakt dat het de lezer echt raakt. Dat de (meer)waarde of de ernst van de boodschap direct duidelijk is. Om deze waarde te realiseren richten output- en communicatiedienstverleners zich meer en meer op gegevensverzameling en data-analyse. Ook gegevensvalidatie, correctie en verrijking krijgen steeds meer aandacht. Het ter beschikking hebben van een perfecte database met klant- of relatiegegevens is een hogere onderscheidende factor dan mooi kunnen opmaken en snel kunnen versturen/printen. Het samenstellen van de boodschap en het versturen ervan is slechts een operationele actie en moet goed en goedkoop plaatsvinden en levert niet meer de onderscheidende waarde.

Het hebben van een goede dataset en de analyse van de profielen van de targetgroepen in relatie tot de te communiceren boodschap, maakt gericht schieten in de massa tot een zeer aantrekkelijke activiteit. Hiervoor geldt heel nadrukkelijk dat minder in deze meer oplevert. We gaan er in 2018 nog heel veel voorbeelden van zien.

Resultaten