john.dewaard

Niet meer ‘appen’ tijdens fietsen

Blogpost aangemaakt door john.dewaard Moderator op 26-feb-2018

Het is al een tijdje ter sprake op verjaardagen, maar moest er van komen: een app om te voorkomen dat (met name jonge, maar vlak ook de ouderen niet uit!)) fietsers al fietsende zitten te ‘appen’. Het slot blokkeert namelijk de internet- en belverbinding. Eindelijk, ik zal de eerste zijn om het toe te juichen, tot groot verdriet van enkele huisgenoten overigens. ‘Wie gaat nu zo’n slot kopen?’ Nou, als dat het probleem is, koop ik hem wel. Ik word namelijk elke morgen geconfronteerd met een lange rij fietsende ‘appers’ (of ‘appende’ fietsers) langs de weg. Toenemende mobiliteit is leuk, maar dit verschijnsel van fietsers die met alles bezig zijn behalve met hun omgeving, is langzaamaan te zot voor woorden.

Loop je zoals elke ochtend rustig met je hond langs het fietspad – er is daar nu eenmaal geen voetpad - moet je met enige regelmaat de kant in springen, omdat je anders van de sokken dreigt te worden gereden. Fietsers – maar ook scooters en dat is nog erger vanwege de grotere snelheid - zitten met oortjes in namelijk van alles te doen, behalve opletten. Daar kan nu een einde aan komen. Nadat er al een app op de markt was die je slot vergrendelt of juist ontgrendelt via een internetverbinding als je binnen of buiten een bepaalde afstand van je fiets komt, komt nu het omgekeerde.

Samen met Veilig Verkeer Nederland ontwikkelt telecomprovider KPN een slim (met internet verbonden) fietsslot dat tijdelijk internet en bellen kan blokkeren, zodra de tweewieler van het slot gehaald wordt. On Bike No Phone, is de slogan. Mooi! Dat is een wereldprimeur, zo staat te lezen op de site van Veilig Verkeer Nederland. KPN is de eerste telecomprovider die via zijn mobiele netwerk de verkeersveiligheid van voornamelijk fietsende kinderen bevordert. De Safe Lock wordt deze zomer in een besloten pilot geoptimaliseerd, waarna het slot eind van het jaar in de winkels zal liggen. Allereerst voor de Android-telefoons. Het zal ongeveer zo’n 100 euro gaan kosten. Aanleiding voor de ontwikkeling was het aantal doden en gewonden in het verkeer door ‘appen’ tijdens het fietsen. Het is ook regelmatig aan de orde in talkshows en consumentenprogramma's.

Uit wetenschappelijk onderzoek van Alpha.One in opdracht van KPN blijkt dat niet alleen het gebruik van de smartphone op de fiets voor afleiding zorgt, maar dat het ontvangen van trillingen en geluidsmeldingen van apps als Snapchat, WhatsApp en Instagram al zorgt voor een verminderde aandacht voor het verkeer. Het onderzoek is gedaan bij jongeren tussen de twaalf en achttien jaar. Door middel van een EEG, het plaatsen van een aantal elektroden op het hoofd, is de reactie op notificaties van de mobiele telefoon gemeten. 

 

Dus, uit die telefoons (en oortjes!) en gewoon opletten. Net als we in de auto doen... Toch?

Resultaten