hans.kaashoek

Snelle co-creatie met Open Source

Blogpost aangemaakt door hans.kaashoek Moderator op 4-jan-2018

Facebook begon ooit als smoelenboek voor een universiteit. Het is nu het wereldwijde social media softwareplatform. En het mooie is, je betaalt voor het gebruik ervan geen licentiekosten. Vernieuwingen in functionaliteit worden zonder dat je een onderhoudsvergoeding betaald automatisch doorgevoerd. De rekening voor dit alles wordt betaald door de informatie die je plaats en deelt met andere gebruikers. Informatie die slim wordt gebruikt om andere, wel betalende, belangstellende te paaien om het platform voor hun commerciële uitingen te gebruiken. Een dergelijke trend zien we in alle hoeken van de softwaremarkt. Een fundamentele verandering ten opzichte van de voorheen gebruikelijke licentie aankoop- en onderhoudspolitiek van softwareleveranciers. Software had gewoon een prijs en je betaalde standaard een onderhoudsvergoeding om in ieder geval de fouten in de geleverde software te laten herstellen. Major functionele vernieuwingen werden doorgaans met ingrijpende upgrade diensten en een extra financiële donatie geleverd. Dit alles ongeacht het gebruik van de software, het belang van de toepassing voor de organisatie of de waarde van de informatie die erin werd opgeslagen. In de ERP wereld had je wel een aantal slimme of dominante leveranciers met een branche afhankelijke prijsstelling. In de softwaremarkt voor het beheer van ongestructureerde informatie was de functionaliteit een gegeven en de prijs voor iedereen gelijk.

Interessant is het daarom om te constateren dat met name in de sector voor het beheer van ongestructureerde informatie veel grondleggers van gerenommeerde softwaremerken hun bedrijf hebben verlaten (of verkocht) om een geheel nieuw softwareplatform te ontwikkelen. Voorbeelden hiervan zijn John Newton van Documentum die in 2005 Alfresco start of Ike Kavas van Kofax die in 2010 met Ephesoft begint. Beide bedrijven maken gebruik van het Open Source business model. Hiermee hebben ze het traditionele koop- en onderhoudsmodel verlaten ten gunste van een meer gebruiksgerichte prijspolitiek. Dit beginnende met een opensources versie die tot een bepaalde functionaliteit en omvang gratis kan worden gebruikt. Verder aangevuld met premium versies met premium support waar je een gebruiksvergoeding voor betaald.

Ook hun software ontwikkelstrategie is fundamenteel anders. Deze is niet meer gebaseerd op een 100% eigen ontwikkelcapaciteit en snelheid. De productontwikkeling wordt mede gerealiseerd door nauwe samenwerking met meerdere co-creatie partners. Ook het snel integreren van nieuwe functionaliteit van andere opensource leveranciers hoort bij de strategie. Hiervoor is een constante marktscan voor interessante functies een standaard element van de CTO functie geworden. Niet meer alles zelf bedenken en ontwikkelen, maar vooral extern observeren, bediscussiëren en bij goed gevolg integreren. Hiermee worden nieuwe functies en platformupgrades zeer snel gerealiseerd. En het mes snijdt aan twee kanten. De platformleverancier blijft innovatief met snelle vernieuwingen en de niche-functie leverancier lift mee op de statuur en klantenbase van de platformleverancier. Met alle voordelen voor de eindgebruiker die het uiteindelijke product gebruikt.

Resultaten