hans.kaashoek

Hardcore IT verschuift naar externe co-creatie

Blogpost aangemaakt door hans.kaashoek Moderator op 24-dec-2017

De tijd dat een onderneming één tot maximaal twee keer per jaar aan de hand van een gedegen meer jaren planning de functionaliteit van de informatiesystemen aanpaste is ver verleden tijd. Nieuwe kanalen en functies voor in- en externe communicatie, de explosie groei in vormen en volume van te verzamelen, te analyseren en te beheren informatie en de snelheid waarmee nieuwe toepassingen moeten worden gerealiseerd vereisen een veel frequentere aanpassing. Dit is nauwelijks meer mogelijk met uitsluitend interne kennis en resources. Alles zelf doen op basis van een strategische keuze voor een in huis one-size-fit-all toepassing is meer remmend dan versnellend.

Een versnelling ligt in het slim combineren van een opensource platform voor de basisfunctionaliteit met daaraan toegevoegd innovatieve niche oplossingen voor gerichte deelfuncties. Met name voor oplossingen voor het verwerken en het beheer van ongestructureerde informatie zijn die mogelijkheden in overvloed beschikbaar. Doordat de functionele eisen hiervoor minder hard zijn gedefinieerd geeft dit de ruimte om een eigen oplossingsomgeving samen te stellen op basis van verschillende deelcomponenten. Extern functioneel kralen rijgen. Met deze externe co-creatie aanpak verandert de rol van de interne IT afdeling. Zij zal constant de ontwikkelingen en het beschikbaar komen van hoofd- en deelfuncties in de wereldwijde softwaremarkt moeten analyseren en matchen met de businesswensen van de eigen onderneming. Bij gebleken toepasbaarheid zal zij de externe partijen moeten motiveren om de omgevingen met elkaar te verbinden. Met tevens de “leveringsgarantie” dat de functionaliteit ook voor de toekomst wordt gegarandeerd. De ketting moet wel blijven functioneren. Applicatie co-creatie met het beste uit de Saas en Opensource markt om zo de gewenste nieuwste functionaliteit snel beschikbaar te hebben voor de interne en externe slagkracht.

Bovenvermelde aanpak is fundamenteel anders dan de toe nu toe gebruikelijke. Corporate applicaties voor het beheer van ongestructureerde informatie werden voorheen aangeschaft vanwege de zo compleet mogelijke functionaliteit die ze als suite bieden. Bij het vastleggen, beheren en presenteren van ongestructureerde informatie zijn de wensen vaak een combinatie van basisfunctionaliteit aangevuld met proces of medewerker specifieke wensen. Hierdoor worden implementatieprojecten op dit gebied vaak omvangrijke knutselprojecten waarbij het gekochte pakket met inzet van veel interne of extern ingehuurde experts wordt verbouwd. Een verbouwing die de verdere inzet van het basispakket, de upgrade naar een nieuw release of de migratie van de toepassing naar een moderne omgeving er niet eenvoudiger op maakte. Punt daarbij is ook dat de functionele doorontwikkeling van het basispakket de verantwoordelijkheid van de pakketleverancier is en dat eventueel andere functionaliteiten door de gebruiker zelf moeten worden geselecteerd en geïntegreerd. Dit met alle compatibiliteitsrisico’s van dien in de toekomst.

De Saas/opensource omgeving biedt het schaalbare gebruik van een configureerbare oplossingsomgeving. Ook is deze omgeving meer open en eenvoudig te verrijken of te integreren met andere opensource toepassingen. Nieuw is dit op zich niet. Wel nieuw is de methodiek om deze integratie niet zelf als organisatie te doen maar door de leveranciers van basis en deelfuncties. Dit met een afname of gebruiksgarantie van de nieuwe te creëren functionaliteit zonder deze exclusief te claimen. De bredere vercommercialisering van de gecombineerde oplossing is een prikkel voor de softwareleveranciers om de integratie snel en toekomst vast te realiseren. Wat een snelle vernieuwing  van de eigen informatiehuishouding ten goede komt.

Deze blog is onderdeel van een serie blogs in AGconnect i.v.m. 50 jaar IT.

Resultaten