navigatie overslaan
Alle plaatsen > Data & Secure > Blog > 2018 > februari > 12

Volgens een grote landelijke krant springen websites met medische informatie over verslavingen en ziektes onzorgvuldig om met privégegevens van hun bezoekers. Uit een steekproef van de Consumentenbond blijkt volgens het bericht dat alle twintig onderzochte websites, waaronder die van Alzheimer Nederland en het Longfonds, adverteerders inzage geven in het zoekgedrag van mensen.

Lekker dan! Je zou toch mogen verwachten dat juist die markt met enige zorgvuldigheid te werk zou gaan. De betreffende sites hebben beloofd hun leven te beteren. Leuke woordspeling in dit geval. Ben benieuwd.

Voetbalclub Ajax heeft een vijfjarige samenwerking met Hewlett Packard Enterprise (HPE) gesloten. Zo wil de club kunnen anticiperen op de exponentiële groei van data en de toegenomen behoeften van de ICT-tak naar opslag. Ajax verzamelt data over bijvoorbeeld spelers, analyseert deze en doet er voorspellingen over.

 

Dat stond te lezen in een bericht via AG Connect. Nu zou je kunnen zeggen dat in het voetbal helemaal niets valt te voorspellen, maar dat zou flauw zijn. Maar de combinatie van spelersdata, biometrische data (vochtverlies, hartslag, etc.) geografische data (waar is de speler op het veld) geeft een schat aan informatie. Nu is meestal wel snel te zien of iemand de kantjes eraf loopt, maar blijkbaar hebben ze daar bij Ajax een systeem voor nodig. Voetbal wordt meer wetenschap. Data wetenschap om precies te zijn. Zo zie je ook dat schaatstrainer Jac Orie ongelooflijk veel meet en daarmee ook ongelooflijk succesvol is voor zijn 'pupillen'. Zou sport sport nog wel zijn over pakweg 10 jaar? Of worden spelers dan gewisseld omdat volgens de statistieken over 5 minuten het licht uitgaat? Willen we dat wel? Er moet toch nog wel iets spontaans overblijven...? En als een sporter dan overgaat naar een andere club, mag hij zijn data dan meenemen? Verkoop je dan eigenlijk de speler of de data?