john.dewaard

Niets is veilig, er is altijd een weg omheen!

Blogpost aangemaakt door john.dewaard Moderator op 5-jan-2018

Uit een recent onderzoek van Forrester blijkt dat de markt een stijgende behoefte heeft aan 'mobiele veiligheid' en realtime opties tot ondertekening van documenten (The State Of E-Signature Implementation: Twenty-Five E-Signature Use Cases Show Adoption Trends’). Daarbij spreekt het gerenommeerde marktonderzoeksbureau bovendien de verwachting uit dat biometrie als beveiliging (vooral in Europa) opmars zal maken. Vingerafdruk-, iris- en gezichtsherkenning e.d. zullen onlosmakelijk worden verbonden met het veilig (op elke willekeurige locatie) kunnen uitvoeren van ondertekeningen of transacties, zowel op de pc als op eender welk mobiel apparaat ook.

Nu is er al eens eerder iets gezegd over biometrische beveiliging in deze kolommen, maar het doet mij denken aan de film Angels & Demons (in het Nederlands Het Bernini-mysterie, naar het boek van Dan Brown). Daar werd ook gebruik gemaakt van biometrische herkenning (iris-herkenning in dit geval) in het CERN, het Zwitserse wetenschappelijke instituut voor nucleair onderzoek. Daar werd (in de film dan) anti-materie gecreëerd en het is uiteraard verstandig om dat goed te beveiligen. Toegang werd gecontroleerd door irisherkenning van de betreffende wetenschappers. Echter, een stel onverlaten hadden doodeenvoudig het oog van de betreffende wetenschapper uit zijn kas gelicht en die voor de irisscanner gehouden. Deur open, anti-materie weg en daar waren de poppen aan het dansen. Waarmee ik maar wil zeggen, dat je het qua beveiliging zo gek niet kunt bedenken of er is altijd wel iemand die er een weg omheen weet te vinden.

 

Vandaar misschien dat nu ontwikkelingen gaande zijn om niet de vingerafdruk maar de hele hand als biometrische eigenschap vast te leggen en te gebruiken. Maar ook die kan er af... Niets is waterdicht en het is een illusie om te denken dat het wel zo gaat worden. Het wordt ongetwijfeld steeds veiliger door al die toepassingen van biometrische herkenning, maar we zullen vooral moeten leren op een zorgvuldige manier om te gaan met waardevolle items of informatie. En daarbij het risico op misbruik altijd in het achterhoofd houden. Bedenk vooral ook van te voren wat je gaat doen als het mis gaat. Want het gaat een keer mis. Dat is de enige zekerheid die u heeft. Wie zich dat realiseert, wordt ook niet verrast.

 

Ik hoop dat u dit jaar een mooi en veilig jaar zult meemaken en niet wordt verrast...

Resultaten