navigatie overslaan
Alle plaatsen > Data & Secure > Blog > 2017 > mei
2017

Volgens een onderzoek van Digital Shadows (what's in a name?) blijkt dat veel werknemers nogal vaak dezelfde inloggegevens gebruiken om bij meerdere toepassingen in te loggen. Nu lijkt dat heel naïef, maar als we heel eerlijk zijn... Wie doet dat dan niet? Criminelen weten dat inmiddels ook en proberen daarom met diezelfde gehackte of gelekte inloggegevens meteen bij zoveel mogelijk sites en toepassingen geautomatiseerd binnen te komen. Het komt er in veel gevallen op neer als het om veiligheid gaat, dat we, alle veiligheidsmaatregelen ten spijt, zelf nog het meest kunnen bijdragen aan een betere afscherming van gevoelige informatie. Of niet soms? 

De Noord-Hollandse gemeente Castricum, onderdeel uitmakend van BUCH (Bergen-Uitgeest-Castricum-Heiloo) haalde bij ons de krant een dezer dagen. Deze gemeente gaat namelijk 25k extra investeren in informatiebeveiliging. Aanleiding was (indirect) de wereldwijde cyberaanval van enkele dagen geleden. 'Er zijn al veel wettelijke bepalingen die ervoor zorgen dat je wel alert moet zijn', aldus de gemeentesecretaris Suanet. En dan komt het. Hij zegt daar vervolgens achteraan: 'Als iemand een dossier bij de balie komt afgeven, zijn er allerlei richtlijnen waaraan je moet voldoen. En accountants letten ook scherp op. Dus als je het nu niet regelt, word je vanzelf wel gedwongen. Maar wij willen nog een stapje extra, zodat we niet worden ingehaald door de ontwikkelingen.'

 

Ja, ja, dat zegt hij met droge ogen. Denk ik, want dat kon ik niet zien uiteraard. Als iemand een dossier aan de balie komt brengen...Ze zijn er dus nog, dit soort gemeenten. Waar ze dossiers aan de balie komen brengen. Nou meneer Suanet, papier kun je niet hacken. Dus laat die 25.000 euro investering dan ook maar zitten. U bent al aan alle kanten ingehaald ben ik bang. Nu begrijp ik ook waarom in BUCH-verband nog eens circa vier miljoen euro extra nodig was om de (gezamenlijke) ICT te actualiseren. Hebben jullie eigenlijk wel ICT?